DANI 998 | 29.07.2016.

Tamara Nikčević

Piše: Tamara Nikčević

Ranković nije imao puno toga da kaže

Intervju

Srđan Milošević

Ranković nije imao puno toga da kaže

Ovog mjeseca navršava se ravno pola vijeka od Četvrtog (Brionskog) plenuma CKSKJ, na kojem je smijenjen dotadašnji potpredsjednik SFRJ i sekretar CKSKJ Aleksandar Ranković. U intervjuu za Dane istoričar i saradnik beogradskog Instituta za noviju srpsku istoriju objašnjava u kakav se istorijsko-političko-identitetski kontekst danas smješta nekadašnji svemoćni šef jugoslovenske UDBA, da li je Ranković bio srpski nacionalista ili mu je to naknadno “dopisano” i kakve će posljedice po srpsko i hrvatsko društvo imati rehabilitacija Draže Mihailovića, Milana Nedića i Alojzija Stepinca

“Osnovne istorijske činjenice o Brionskom plenumu su, u zanatskom smislu, rekonstruisane. Ipak, ostaje pitanje na koji način srpsko društvo danas percipira ulogu Aleksandra Rankovića i u kakav ga novi istorijsko-političko-identitetski kontekst smešta”, kaže dr. Srđan Milošević. “Kao istorijska ličnost, Ranković se u Srbiji smešta u kontekst nacionalnog pomirenja, koji podrazumeva pokušaj uspostavljanja svojevrsne neistorične ravnoteže, u kojoj bi se, uprkos snažnom i gotovo histeričnom talasu antikomunizma devedesetih i početkom dvehiljaditih, svi Srbi ipak nekako našli na ‘pravoj strani istorije’. Doduše, Ranković je tu stranu zauzeo ranije, što dokazuju i inicijative za podizanje njegovog spomenika, ali i zanemarivanje onoga što je do juče spadalo u korpus optužbi na njegov račun. Tu pre svega mislim na Rankovićevu ulogu oko Golog otoka, kao i činjenicu da je bio ‘duša’ UDBA”

DANI: Koliko je Ranković interesantan kao tema u ostalim postjugoslovenskim društvima?

MILOŠEVIĆ: Osim na Kosovu, ne preterano. Možda i zato što je, u političkom smislu, rano smenjen, što znači da se veliki deo onoga što je neposrednije vezano za jugoslovensku krizu devedesetih događalo nakon njegove smene.

PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.