DANI 996 | 15.07.2016.

Darko Omeragić

Piše: Darko Omeragić

Ko tebe SSP-om, ti njega MMF-om

tuk na utuk

Skladni politički odnosi vladaju u Bosni i Hercegovini

Ko tebe SSP-om, ti njega MMF-om

Je li BiH krenula u eurointegracije zbog kredita ili je kredit put do eurointegracija, pitanje je iz zone sumraka u koju smo upali usred ljeta na tom evropskom putu kojim bh. političari nezadrživo srljaju, pa zastaju, barem, jednom mjesečno. Čisto da se ne opustimo i ne pomislimo da ćemo i mi brzo tamo gdje su društva uređenija

Vlasti u Republici Srpskoj su odbile da priznaju rezultate popisa stanovništva, a onda i da odobre potpisivanje protokola o prilagođavanju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP). Na to im je vlast u Federaciji BiH, ali i predsjedavajući Vijeća ministara Denis Zvizdić odgovorio nepotpisivanjem pisma namjere, čime je BiH privremeno ostala bez kreditnog aranžmana s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) i evropskog puta. No, ni to više nije nikakva vijest jer bh. lokomotiva odavno sporo ide ka Evropi.
I jednoj i drugoj i trećoj vlasti trebaju eurointegracije, a najviše kredit MMF-a. Međutim, nema eurointegracija, nema ni dogovora o SSP-u i popisu stanovništva, nema ni čuvenog mehanizma koordinacije koji je, također, uslov za nastavak evropskog puta. Građani koji sanjaju normalizaciju stanja u državi se opet ništa ne pitaju, a htjeli bi normalnu državu u Evropskoj uniji.

PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.