DANI 996 | 15.07.2016.

Ernad Metaj

Piše: Ernad Metaj

Osjećam da je sve puklo u meni

srebrenica

Obilježena 21. godišnjica genocida

Osjećam da je sve puklo u meni

Nakon 21. godišnjice u Potočarima, do sada je ukopano 6.377 žrtava, a za ostacima njih oko 1.000 još se traga. O genocidu, odnosno generalno o ratu Srebreničani koji žive u ovom gradu između sebe malo razgovaraju

Žrtve genocida, njih 127, sahranjene su 11. jula u Memorijalnom centru u Potočarima. Njihovi skeleti ili samo dio pronađenih ostataka, na 21. godišnjicu obilježavanja genocida pridruženi su hiljadama kamenih nadgrobnih spomenika koji svjedoče najvećem zlu počinjenom poslije Drugog svjetskog rata. U dolini bijelih nišana oni su našli svoj smiraj, a njihovim porodicama i dalje ostaju bol i tuga za gubitkom najmilijih.
Još jednom je godišnjica genocida pokazala da potpunog istinskog poštivanja žrtava nema. Na političkom nivou nastavljen je bjesomučan rat koji genocid u Srebrenici koristi kao oružje u pokušaju da se nametne dominantan narativ o ratu i stradanju.

PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.