DANI 996 | 15.07.2016.

Elmina Muhić

Piše: Elmina Muhić

Kad Porezna uprava zavrne česmu

dugovanja

Tragom ograničenja računa Sveučilišne kliničke bolnice i Kantonalne bolnice “Dr. Safet Mujić”

Kad Porezna uprava zavrne česmu

Mjerama Porezne uprave FBiH javne ustanove i institucije zbog dugovanja javnih prihoda moći će trošiti samo kad im Porezna uprava odobri. Dok je za jedne potez Porezne uprave FBiH prikupljanje političkih poena, drugi daju punu podršku

Ne nazire se kraj problemima sa blokadama računa preduzeća koja za poreze i doprinose duguju stotine miliona maraka. U vrijeme kad ovi Dani kreću u štampariju, u Kaknju su rudari tamošnjeg rudnika mrkog uglja, koji nisu dobili plaće, imali jednodnevni štrajk, a netom je završen sastanak federalnog ministra energije, rudarstva i industrije Nermina Džindića sa izvršnim direktorom za proizvodnju u Elektroprivredi BiH Nevadom Ikanovićem, direktorima i predsjednicima sindikalnih organizacija rudnika Kreka, Đurđevik, Zenica, Breza, Kakanj, Bila i Gračanica, te predsjednikom Samostalnog sindikata rudara u FBiH Sinanom Husićem.
Ministar je rudare obavijestio o sastanku na kojem je sa v.d. direktorom Porezne uprave FBiH Šerifom Isovićem, direktorima rudnika i generalnim direktorom Elektroprivrede BiH Bajazitom Jašarevićem razgovarao o mogućim rješenjima za djelomičnu blokadu računa rudnika.

Loše informisan ministar

Valja podsjetiti na to da je Porezna uprava FBiH blokade računa dužnicima najavila prije više od mjesec i u trenutku kad je to počela raditi, Vlada FBiH je zatražila da se to odgodi. Odgoda je trajala do početka jula, a onda su priču o problemima zbog blokade računa otvorili čelnici dvije mostarske bolnice, Sveučilišne kliničke bolnice i Regionalnog medicinskog centra “Dr. Safet Mujić”.

PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.