DANI 992 | 17.06.2016.

Tamara Nikčević

Piše: Tamara Nikčević

Smaće ga kao zeca!

Intervju dana

Dragoljub Mićunović

Smaće ga kao zeca!

Jedan od trinaest osnivača Demokratske stranke, njen prvi predsjednik, aktuelni šef Političkog savjeta te partije i penzionisani profesor beogradskog Filozofskog fakulteta objašnjava kako je, kao najstariji poslanik i predsjedavajući konstitutivne sjednice Skupštine, bio optužen za pokušaj državnog udara, zašto je, sa svega osamnaest godina, 1949. odveden na Goli otok i kako gleda na prijedlog premijera Aleksandra Vučića da u Beogradu podigne spomenik Zoranu Đinđiću

“Predsednica parlamenta Maja Gojković optužila me je da sam pokušao državni udar, samo zato što sam, nakon dvanaest sati rada, prekinuo konstitutivnu sednicu Skupštine na kojoj je gospođa Gojković trebalo da bude reizabrana. S obzirom na to da se u nekim zemljama optuženi za pokušaj državnog udara streljaju ili da u najmanju ruku bivaju uhapšeni, tokom ta dva dana vikenda, na koliko je skupštinsko zasedanje bilo prekinuto, čekao sam policiju da dođe i sprovede me u zatvor”, kaže profesor Dragoljub Mićunović. “Činjenica da nisam uhapšen mogla bi da govori dve stvari: ili državni udar nije naročito težak zločin ili se reči u srpskom parlamentu i javnosti upotrebljavaju a da se ne zna njihovo pravo značenje”.

DANI: Zašto je Srpska napredna stranka (SNS) toliko insistirala da se predsjednica Skupštine izabere baš u petak, 3. juna?

MIĆUNOVIĆ: Verovatno zbog suficita lojalnosti koju su poslanici SNS-a hteli da iskažu prema svom vođi, čije su naređenje morali da izvrše. Zanimljivo, poslanici većine su se, pritom, umesto tačkom dnevnog reda, bavili klevetanjima i vređanjem političkih protivnika, ubeđeni da je demokratija pravo većine da teroriše manjinu. Otuda te silne naprednjačke replike, u kojima se govorilo o svemu osim o izboru predsednice Skupštine: od nekakve bunde Sande Rašković Ivić do “nepočinstava” Bojana Pajtića.

PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.