DANI 989 | 27.05.2016.

Darko Omeragić

Piše: Darko Omeragić

Požuri, Bosno, dok nije kasno

mi i brexit

BiH u Bruxelles, Britanci iz Bruxellesa?

Požuri, Bosno, dok nije kasno

Britanci će 23. juna na referendumu odlučivati da li će izaći ili ostati u Evropskoj uniji, ali bez obzira na njihov izbor ova velesila će i dalje kroz MMF i Svjetsku banku imati važan uticaj na obnovljeni pristup EU prema BiH. Mjesec prije posjete Predsjedništva BiH Berlinu, ambasador SR Njemačke u BiH Christian Hellbach upozorava da reforme idu presporo i napominje da se od bh. lidera očekuju djela

Daleko je Velika Britanija od izlaska iz Evropske unije, skoro onoliko koliko i Bosna i Hercegovina od ulaska u nju. No, Velika Britanija, za razliku od BiH, ima već neke datume koji će odrediti njenu sudbinu u ili van EU. Britanci će se na referendumu 23. juna izjašnjavati jesu li za izlazak iz EU (takozvani Brexit) ili ostanak. Ako Britanci, ipak, odluče da napuste EU, BiH će na evropskom putu gurati preostale članice EU, a prije svih Njemačka.

Da bi ovo “guranje” postalo učinkovitije, biće potrebno da i bh. političari učine nešto dobro, što, kako nas je vrijeme naučilo, nije nimalo jednostavan zadatak.

PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.