DANI 987 | 13.05.2016.

Ajla Terzić

Piše: Ajla Terzić

Erdogan i Davutoglu

Sedmi dan

Erdogan i Davutoglu

Turski premijer Ahmet Davutoglu, uprkos vlastitoj ostavci, došao je prošle subote u Banju Luku da bi prisustvovao svečanom otvaranju njezinog veličanstva Ferhadije. Teško je, zaista, ostati ravnodušan na ljepotu Ferhat-pašine džamije, srce jednako zadrhti i zbog podatka da je ovo savršenstvo gradnje nakon 23 godine od varvarskog miniranja vraćeno na svoje mjesto, no uprkos svečarskom činu - ili baš zbog njega - valja reći da se teško oteti dojmu kako besjeda visokog gosta i nije baš bila najprimjerenija. Šta znači obećanje o 17 miliona Turaka na linijama branitelja BiH? Doviđenja do sljedećeg rata?
Ili uvjeravanje kako Turci nikada nisu ni otišli odavde. Ima jedna anegdota o mom rodnom Travniku: dođeš do Plave vode i čuješ topot kopita, odlaze Turci. Obično je korištena kao pristojna zamjerka što čaršija živi svoju tromu svakodnevicu, daleko od modernizacije, tehnologije i industrijalizacije. Volim Travnik i samo zbog toga se nostalgično nasmiješim na takvu opasku, no moji prijatelji u mom rodnom gradu podjednako žele posao, žele živjeti tempom svojih vršnjaka u razvijenom i modernom svijetu. I žele život neopterećen politikom, ostavkama i unutarpartijskim okršajima.

PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.