DANI 987 | 13.05.2016.

Ahmed Bosnić

Piše: Ahmed Bosnić

Nan Madol, otok tajni

putopis

Svijet na mom dlanu: Pohnpei (FSM)

Nan Madol, otok tajni

Pohnpei se iz aviona ne razlikuje mnogo od brojnih otoka Mikronezije. Tek kada se avion spusti niže, primijetit ćete da aerodromska pista gotovo presijeca otok i da će se avion, da bi se prizemljio, morati spustiti gotovo na nivo morske površine i to će u vama probuditi bujicu nelagode i straha. No, kada se letjelica prizemlji i kada obavite carinske formalnosti i izađete iz nevelike aerodromske zgrade, biće vam jasno da je Pohnpei ipak urbaniji od mnogih otoka razbacanih u mikronezijskom arhipelagu

Pohnpei je najveći i najviši otok Saveznih Država Mikronezije (FSM). Na njemu se možete sporazumijevati na engleskom, ali je svakako dobro da znate i pokoju riječ na lokalnom jeziku. Ja sam - za svaki slučaj - sletio na otok sa, moglo bi se kazati, ‘’solidnim’’ predznanjem. Poznavao sam nekoliko za nužno komuniciranje najbitnijih riječi - ‘’Kaselehie’’ - pozdrav i doviđenja, kao što na Havajima znači ‘’Aloha’’ ili u Italiji ‘’Ćao’’; ‘’Kalanghan’’ - hvala; ‘’Tainli’’ - gospodine; ‘’Karakar’’ - baš je vruće..., ali mi nikako nije išlo sa korektnim akcentom i izgovorom, jer mještani svaku riječ rastežu na nevjerovatan način.

PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.