DANI 987 | 13.05.2016.

Saša Rukavina

Piše: Saša Rukavina

Želimo uvezati firme iz regiona i SAD-a

Intervju

Saša Toperić, viši stručni suradnik pri Centru za transatlantske odnose na Johns Hopkins univerzitetu

Želimo uvezati firme iz regiona i SAD-a

Centar za transatlantske odnose SAIS i Američko-bosanska fondacija, u saradnji sa Uredom specijalnog predstavnika EU i američke ambasade u BiH, u Sarajevu organizuju konferenciju Izgledi za napredak, na koju dolaze zamjenik pomoćnika državnog sekretara SAD-a Hoyt Yee, te visoki savjetnik direktora iz ureda za međunarodnu podršku tužilaštvima pri Ministarstvu pravde SAD-a Peter Ainsworth, a videoporuke šalju pomoćnica državnog sekretara Victoria Nuland, te senator Roger Wicker...

DANI: Viši ste stručni suradnik pri Centru za transatlantske odnose SAIS na Johns Hopkins univerzitetu i vodite projekat Vizija 2020. za BiH. O čemu se zapravo radi?

TOPERIĆ: Poznato je da je SAIS možda i realno posljednje jako uporište u Washingtonu, kada govorimo o utjecajnoj think-thank zajednici u američkoj prijestolnici, koja se još uvijek aktivno bavi Balkanom sa željom da pomogne i da gdje je moguće, ubrza euroatlantske procese integracija. Problema na Balkanu ima, ali imamo mnogo teža i kompleksnija žarišta po svijetu koja dominiraju Washingtonom. Nakon što je pokrenuta njemačko-britanska inicijativa za BiH, u proljeće prošle godine imali smo niz sastanaka na kojima smo odlučili podržati procese ekonomsko-socijalnih reformi. U novembru prošle godine na SAIS-u okupili smo predstavnike svih ključnih institucija zajedno (IMF, EBRD, Svjetska banka, vlada SAD-a, EU, predstavnici vlasti BiH, privatnog sektora, investitora, civilnog društva, medija) na izuzetno uspješnoj dvodnevnoj konferenciji posvećenoj reformskim procesima u BiH. Tada se rodio naziv Vizija 2020. jer se nadamo da će BiH moći napraviti značajniji iskorak u sveobuhvatnijim procesima promjena do 2020. godine.

PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.