DANI 987 | 13.05.2016.

Ernad Metaj

Piše: Ernad Metaj

Kriv, krivlji, Krivaja!

federacija

Rasprodaja drvne industrije

Kriv, krivlji, Krivaja!

Radnici Krivaje najavili su ponovni izlazak na ulice i blokadu saobraćajnica. Očekuju od Vlade FBiH da ne izbjegava odgovornost proglašavajući se nenadležnom, jer je uz njenu saglasnost odobren reprogram 6,5 miliona KM kredita novonastaloj firmi Krivaja Mobel

Stečajni upravnik IP Krivaja Hamdija Muratović, prema saznanjima magazina Dani, prošle sedmice je u svojstvu svjedoka davao iskaz tužiocima koji su se zainteresovali za sudbinu 6,5 miliona KM kredita koji bi trebao biti vraćen federalnom Zavodu za zapošljavanje, posredstvom Razvojne banke. Upravo spor oko ovih sredstava, danas je jedan od razloga insistiranja radnika Krivaje Mobel da se raskine ugovor sa ortačkom grupom koja je od Krivaje IP u stečaju kupila imovinu nekadašnjeg privrednog giganta.

Poruka sa zbora

Nakon što je prvo prošle sedmice smirila najavljeni štrajk glađu, Vlada FBiH se odmah potom proglasila nenadležnom za problem Krivaje Mobel. Ovo je ponovo uzburkalo tenzije među radnicima. Ukoliko se Zavod za zapošljavanje i Razvojna banka aktivno ne uključe u proceduru za raskid ugovora, radnici su najavili ponovnu blokadu saobraćajnica.
- Mi više nikome ne vjerujemo! Nemamo više strpljenja, djeca su nam gladna!
Ovo se u ponedjeljak moglo čuti tokom zbora radnika organizovanog neposredno uz napuštene hale Krivaje Mobel. Nije ih umirila ni informacija o podjeli jednokratne novčane pomoći od 100 KM, za što je 75.000 KM izdvojila Općina Zavidovići. Plaše se da zahtjev stečajnog upravnika IP Krivaja neće biti dovoljan za raskid ugovora, jer veći dio neizmirenih obaveza vezan je za odnos kupaca sa Razvojnom bankom i Zavodom za zapošljavanje.

PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.