DANI 987 | 13.05.2016.

Darko Omeragić

Piše: Darko Omeragić

Štede zapošljavanjem novih državnih službenika

crna rupa

Lažna racionalizacija

Štede zapošljavanjem novih državnih službenika

Iako su prekobrojna administracija i nekontrolirana javna potrošnja označene kao prioritetni problemi koji su se trebali rješavati u ranoj fazi provedbe Reformske agende, Vlada FBiH povlači nevjerovatan potez i umjesto smanjenja administracije, donosi novi Zakon o državnim službenicima i planira zapošljavanje novih 250 ljudi i to na rukovodeća, dobro plaćena mjesta

Nakon konstituisanja vlasti poslije izbora održanih 2014., službenica jedne državne agencije u BiH sa pozicije na kojoj je primala neto platu od oko 2.000 KM prešla je na poziciju savjetnice za 1.000 KM više. Kada se završi četverogodišnji mandat onog koji joj je omogućio premještaj, službenica će se vratiti na svoje staro radno mjesto, a do tada će svoj, a i njen posao raditi njena radna kolegica iz te državne institucije. Službenica je iskoristila odredbe Zakona o državnim službenicima i “zaledila” svoj status na starom radnom mjestu kako bi na novom, ali privremenom zaradila više.
“To je skoro ustaljena praksa”, kaže nam anonimni sagovornik koji već godinama radi u jednoj državnoj instituciji.

PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.