DANI 984 | 22.04.2016.

Tamara Nikčević

Piše: Tamara Nikčević

Mostar mi izgleda kao temeljito poražen grad

Intervju dana

Dragan Markovina

Mostar mi izgleda kao temeljito poražen grad

Istoričar i donedavno profesor Filozofskog fakulteta u Splitu govori o prošlonedjeljnoj beogradskoj promociji svoje knjige Jugoslavenstvo poslije svega, objašnjava zašto je ideja jugoslavenstva svoj najbrutalniji krah doživjela baš u Bosni i Hercegovini i kako mu, nakon rata devedesetih, danas izgleda Mostar, njegov rodni grad

DANI: U uvodnom dijelu knjige Jugoslavenstvo poslije svega kažete da je “o jugoslavenstvu danas, najblaže rečeno, poželjno šutjeti”. Zašto?

MARKOVINA: Gotovo u svim bivšim republikama nekadašnje SFRJ, Jugoslavija je doista gotovo zabranjena riječ. Doduše, nešto manje u Srbiji nego u Hrvatskoj, što ne znači da je kod vas naročito dobrodošla.

Budući da je Hrvatska na neki način njegova kolijevka, kao povjesničara, najviše me je zanimao odnos Hrvata spram ideje jugoslavenstva. Ma koliko to danas nekome bilo mrsko čuti, činjenica je da je, nakon Prvog svjetskog rata, Jugoslavija spasila Hrvatsku od komadanja između više država. Tijekom Drugog svjetskog rata, partizanska je borba onemogućila obnovu Kraljevine Jugoslavije, koja, poslije Nezavisne države Hrvatske Ante Pavelića i njihovih gnusnih zločina, za Hrvate svakako ne bi bila poželjan državni okvir. To su, u najkraćem, argumenti zbog kojih bi ideja Jugoslavije u Hrvatskoj trebala biti itekako prihvaćena i popularna.

PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.