DANI 981 | 01.04.2016.

Đorđe Krajišnik

Piše: Đorđe Krajišnik

Demokracija nas ne može zaštititi od fašizma

Intervju dana

Oliver Frljić, intendant na prvoj liniji

Demokracija nas ne može zaštititi od fašizma

Posljednjih mjeseci reditelj Oliver Frljić ponovo je na udaru vlasti. Nakon pokušaja da ga se makne sa pozicije intendanta riječkog kazališta, sada mu se gotovo otvoreno prijeti, a kulminiralo je nedavnom simultanom provalom u njegov i stan njegove djevojke. U razgovoru za Dane Frljić govori o onome što mu se događa, gdje počiva izvor njegovog neslaganja s Hrvatskom, te smije li kultura stati pred barbarizmom

DANI: Mnogo toga se izdešavalo posljednjih mjeseci sa Vama, praktično od promjene vlasti u Republici Hrvatskoj permanentno ste na udaru za sada "nekih nepoznatih" osoba. Kako komentarišete ono što se dešava?

FRLJIĆ: Moje neslaganje s Hrvatskom, koja ideološki sve više sliči NDH, te imenovanje onih koje držim primarno odgovornim za takvo stanje, rezultiralo je i time da me se pokušava na različite načine ušutkati i diskreditirati. Tomislav Karamarko je na predizbornom skupu HDZ-a rekao da će me, čim osvoji vlast, smijeniti, te riječki HNK ponovno učiniti "hrvatskim" i "narodnim". Zanemarimo li na trenutak činjenicu da Karamarko, otkako sam postao intendant, nije nijednom ušao u ovo kazalište, ako je ušao ikada u životu, i dalje je teško ovakvu izjavu predsjednika najveće hrvatske parlamentarne stranke interpretirati drugačije doli pokušaj zastrašivanja ponajprije mene osobno, a onda i svih drugih koji se ne uklapaju u HDZ-ov retrogradni model u kojem se kultura vidi isključivo kao prostor reprodukcije nacionalističkih vrijednosti stvorenih u devedesetima. U trenutku kad je data ova izjava, Karamarko je reflektirao na poziciju premijera, ali očigledno ga nitko nije informirao da za imenovanje i smjenu intendanta jednog nacionalnog kazališta postoji određena procedura. Da je htio, mogao se o tome raspitati kod jednog bivšeg hadezeovca, bivšeg premijera i bivšeg intendanta splitskog HNK-a - Ive Sanadera.

DANI: Šta je, po Vašem mišljenju, najveći problem, tačnije kako Vas desničarska vlast percipira?

FRLJIĆ: Ova vlast je opsjednuta kontrolom medijskog i kulturnog prostora.

PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.