DANI 972 | 29.01.2016.

Mirza Dajić

Piše: Mirza Dajić

I beskućnici imaju svoj dom

za razmišljanje

Koliko su iskustva Hrvatske sa prihvatilištima primjenjiva za rješavanje problema u BiH

I beskućnici imaju svoj dom

Uredu je govoriti o problemima koje treba riješiti, kažu u splitskoj Udruzi MoSt, jer dok se, kao i problem beskućnika, guraju pod tepih, od svega nema ništa

Iako Hrvatska (još) nije sustigla vodeće zemlje Evropske unije po pitanju rješavanja problema beskućnika i određenih socijalnih kategorija, daleko je u boljoj poziciji od Bosne i Hercegovine u oblastima socijalne zaštite.

Zajedno sa predstavnicima civilnog sektora iz Tuzle i Zenice, organizacija koje u svojim nazivima imaju riječ most - Udruženje Bridge i Asocijacija Mostovi prijateljstva BiH, te Grada Zenice i Zeničko-dobojskog kantona, posjetili smo splitsku udrugu MoSt i razgovarali sa Đordanom Barbarić i Dadom Lelasom o njihovim iskustvima te preporukama kako da se ove oblasti urede u BiH.

A onda dođe zima

Udruga MoSt djeluje lokalno, regionalno i nacionalno, a na vrijednostima volonterskog rada, humanosti, solidarnosti, poštivanju različitosti i ljudskih prava, pruža konkretnu pomoć onima kojima je to potrebno i podiže kvalitetu života djece, mladih i građana drugih dobnih kategorija. Kako sami objašnjavaju, žele širiti pozitivnu energiju i stvarati zajednicu u kojoj nema socijalno isključenih građana, koja njeguje aktivizam, humane odnose i pokazuje brigu za one kojima je pomoć potrebna.

PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.