DANI 972 | 29.01.2016.

Vildana Selimbegović

Piše: Vildana Selimbegović

A gdje je Bakir?

politika i(li) pravosuđe

Fahrudin Radončić, bosanski Sanader

A gdje je Bakir?

Sam Dodik već mjesecima priča o teorijama zavjere, pa ipak niko mogućnost njegovog dovođenja pred lice pravde ne vidi kao slučaj bosanskohercegovačkog Sanadera. Po nekim analitičarima, bosanski Sanader je upravo Radončić. Neće biti. Da je Tužiteljstvo BiH imalo snage da one 2010. godine okonča aferu Reket u svojim odajama, BiH bi dobila svog Sanadera

Valja se odmah na početku odrediti: da li je hapšenje Fahrudina Radončića, lidera Saveza za bolju budućnost, iznenađenje ili ne? Ako je suditi po publicitetu koji je ova vijest izazvala, a itekako je odjeknula, akcija SIPA izvedena u prošli ponedjeljak "na prostoru općine Hadžići", zatekla je cijeli region, no treba uzeti u obzir i izjavu predsjedatelja Predsjedništva BiH i lidera HDZ-a BiH Dragana Čovića koji je novinarima ispričao kako je još sedmice prije, na zajedničkoj večeri koalicionih partnera, na kojoj su osim njega i njegovih kolega iz Predsjedništva, Bakira Izetbegovića i Mladena Ivanića, bili i Radončić i predsjednik SDS-a Mladen Bosić, lider SBB-a najavio ovakav rasplet.

Kako je, dakle, Radončić mogao najaviti svoje privođenje a ono potom iznenaditi sve? Dva su objašnjenja: jedno rabi sam Radončić, odnosno njegovi advokati koji nemaju dilema da je čitav slučaj politička montaža, drugo se čulo na ročištu za određivanje pritvora Bakiru Dautbašiću i Bilseni Šahman, na kome je postupajući tužitelj Božo Mihajlović, šef Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužiteljstva BiH, u više navrata ustvrdio da je osumnjičeni par, oboje visoki dužnosnici SBB-a, ometao pravosuđe zbog svog partijskog šefa.

PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.