DANI 972 | 29.01.2016.

Darko Omeragić

Piše: Darko Omeragić

Made in BiH iz Poljske i Holandije

ja hajvana, ljudi moji

Kako je zloupotrijebljen sporazum o bescarinskom izvozu mesa u Tursku

Made in BiH iz Poljske i Holandije

U nepropisan izvoz mesa u Tursku prvo su posumnjali bh. farmeri koji unatoč manjku bh. mesa i velikoj potražnji nikako nisu mogli da prodaju svoju junad. Ispostavilo se da neko vara i meso iz drugih zemalja etiketira kao bh. proizvod, a ko je taj neko, otkrit će Tužilaštvo BiH, kojem je SIPA dostavila odgovarajući izvještaj

Ko je i na koji način varao prilikom izvoza mesa iz Bosne i Hercegovine u Republiku Tursku, utvrdiće Agencija za istrage i zaštitu (SIPA) i Tužilaštvo BiH.

Iz SIPA su za Dane rekli da su od Uprave za indirektno oporezivanje BiH, Ureda za veterinarstvo BiH i Agencije za označavanje životinja (koja djeluje pri Uredu za veterinarstvo BiH, op.a.) prikupili dokumentaciju na osnovu koje je Tužilaštvu BiH dostavljen izvještaj. Dakle, sada je sve do Tužilaštva BiH, koje treba provesti istragu i pronaći krivca. Međutim, iz državnog Tužilaštva nam do zaključenja ovog broja nisu odgovorili da li je otvorena istraga.

Prve sumnje da se nešto čudno događa prilikom izvoza mesa preko Aerodroma Banja Luka u Tursku pojavile su se u septembru prošle godine kada su bh. farmeri upozorili bh. vlasti da ne mogu prodati svoju stoku jer je niko ne želi otkupiti. Stvar je s razlogom postala sumnjiva budući da je Turska našoj zemlji odobrila bescarinski uvoz bh. mesa u iznosu od 15.000 tona godišnje, a BiH je na ovaj poklon odgovorila izvozom od oko 7.000 tona. Razlog duplo manjeg iznosa od odobrenog je vrlo jasan - BiH ne proizvodi mesa koliko nam je Turska ponudila.

PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.