DANI 972 | 29.01.2016.

Dk.O.

Piše: Dk.O.

O tradicionalnoj trgovini u februaru

Fokus

Prilagođavanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju

O tradicionalnoj trgovini u februaru

Pregovori o prilagođavanju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP), odnosno prihvatanju principa tradicionalne trgovine trebali bi početi sredinom februara, najavio je prije nekoliko dana ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović nakon višednevnih tehničkih konsultacija koje su održane sredinom januara u Bruxellesu.

Šef bh. tima za vođenje pregovora o prilagođavanju SSP-a Hamdo Tinjak nakon povratka iz Bruxellesa je rekao da bi BiH nakon tehničkih konsultacija trebala da usvoji pregovaračke osnove, nakon čega će početi pregovori.

Ministar Šarović je nakon tehničkih konsultacija na relaciji BiH - Evropska komisija izjavio da se od BiH traži da dopusti bescarinski uvoz 17.000 tona mlijeka, a ukupno sa mesom, mesnim prerađevinama, mlijekom, mliječnim prerađevinama, voćem i povrćem oko 50.000 tona. Šarović je još rekao i to da bi prihvatanje ovakvog zahtjeva Evropske komisije bh. poljoprivredi nanijelo značajnu štetu.

PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.