DANI 971 | 22.01.2016.

Tamara Nikčević

Piše: Tamara Nikčević

Devedesete odavde nikad nisu ni odlazile

Intervju Dana

Latinka Perović

Devedesete odavde nikad nisu ni odlazile

U prvom dijelu intervjua za Dane ugledna beogradska istoričarka komentariše odluku Aleksandra Vučića da 9. januara 2016. prisustvuje obilježavanju Dana Republike Srpske i objašnjava zašto se politika premijera Vučića prema Bosni i Hercegovini suštinski ne razlikuje od one koju zagovara predsjednik Tomislav Nikolić

DANI: "Republika Srpska najveća je pobeda srpskog naroda u novijoj istoriji i naša je obaveza da ona bude sačuvana", rečeno je protekle nedjelje na skupu "Sačuvajmo Republiku Srpsku", koji je u beogradskom Domu sindikata organizovao Srpski sabor Zavetnici. Može li se ova poruka tumačiti i kao vrsta zavještanja Dobrice Ćosića, koji je pred kraj života Srbima savjetovao da se odreknu Kosova - to je, govorio je, izgubljena bitka - i da se usredsrede na svoj jedini "ratni plen", na Republiku Srpsku?

PEROVIĆ: Usredsređenost na Bosnu i Hercegovinu, odnosno na Republiku Srpsku, nije toliko lično zaveštanje Dobrice Ćosića koliko logična posledica ideologije čiji je on bio neka vrsta glasnogovornika. Budući uvek okrenut ka Rusiji, Dobrica Ćosić, kao zarobljenik male ali imperijalne svesti, do kraja života nije odustao od ideje o svim Srbima u jednoj državi. Istorijsko trajanje te ideje, te svesti, tog mentaliteta ovde su obezbeđivale ne samo političke nego i duhovne elite. Srpska pravoslavna crkva, recimo, koja poručuje da je bolje ući u novi sukob nego se odreći Kosova i dalje na tome istrajava.

PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.