DANI 965 | 11.12.2015.

Vildana Selimbegović

Piše: Vildana Selimbegović

Ko je (ne)pozvan u Rijaset

zajednička izjava

Bošnjaci u borbi protiv terorizma

Ko je (ne)pozvan u Rijaset

Čini se da je reis Kavazović i odabirom zvanica htio poslati poruku. Evo kako sam je ja shvatila: ovih 37 ljudi su predstavnici Bošnjaka muslimana, baš onakvi kakav je i narod, odnosno vjernici, ima tu i značajnih alima i mudrih glava i vrijednih ljudi, nađe se i pokoji zalutali. Šarena je to družina u kojoj ni Mustafa Cerić - koji je, kažu svjedoci, glasno šutio - nije kukavičje jaje, već više pokajnik što svojim potpisom priznaje i vlastite grijehe

Nema sumnje, prošli će petak, 4. decembar, ostati ubilježen kao važan dan za Bošnjake muslimane: tog su se prijepodneva, naime, istaknuti predstavnici vlasti, kulturnog i javnog života okupili pod krovom Rijaseta Islamske zajednice BiH i potom javnosti prezentirali Zajedničku izjavu čiji je suština osuda svih oblika radikalizma, nasilnog ekstremizma i terorizma. Ima tu još koječega (vidi antre!), no kako je riječ o tako važnom činu, valja ga natenane analizirati, pa se i pozabaviti potpisnicima.

U javnosti je, naime, skoro pa odmah krenula i debata ko je sve (ne)pozvan, da li je bio dovoljno reprezentativan skup, čak i da li su sve regije bile ravnomjerno zastupljene, dok Rijaset IZBiH potpisnike zove - najodgovornijim bošnjačkim predstavnicima.

Nikšić i Dodik

Kako to kod nas obično i biva, Zajednička je izjava promptno ušetala na politički teren: lider SDP-a Nermin Nikšić nije se odazvao pravilno razumjevši poziv kao bošnjačko-muslimansko okupljanje, što je ipak u koliziji sa temeljnim prioritetom partije na čijem je čelu a koja svoj angažman bazira na građaninu, ma koje nacije i vjere bio. Sumnje je dodatno produbio i lider SNSD-a Milorad Dodik, brzinom kojom je pohitao da pohvali ovaj događaj: logika po kojoj ono što Dodiku valja sigurno nije dobro za BiH ovdje naprosto ne stoji, a i ne bi se trebao zaboravljati njegov politički gen koji ga - šta god ko o tom mislio - i čuva na vlasti sve ove godine.

PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.