DANI 965 | 11.12.2015.

Miren Aljić

Piše: Miren Aljić

Priča o brašnu

dileme

Ko sve ugrožava i teroriše povratnike u Republiku Srpsku

Priča o brašnu

Da je znao u šta će se izroditi priča o nekoliko ukradenih vreća, Velija Malagić krađu ne bi ni prijavio, ali, kaže, presudilo je to što on zna koliko iza svega stoji rada...

Teror policije Republike Srpske nad Bošnjacima u selu Glogova kod Bratunca. Koliko god ovakav naslov odgovarao srpskim i bošnjačkim političkim taborima u oba bh. entiteta - prvima da pokažu svojim glasačima da su i dalje dosljedni zagovornici etnički čiste srpske republike, a drugima da na tome grade pozicije ekskluzivnih branitelja/branilaca Bošnjaka i bošnjaštva u ovim entitetu - u haosu bh. medijskog prostora i društvenih mreža dugo se nije pojavilo ništa manje tačno i više zlonamjerno.

Sve je počelo 1. decembra kada je Veliji Malagiću, jednom od prvih pet povratnika u Glogovu kod Bratunca, ukradeno nekoliko vreća brašna. Velija je, kao što bi i svaki normalan čovjek, krađu prijavio policiji, koja je sutradan odmah reagovala i pokrenula istragu. Kako se obična policijska istraga pretvorila u teror, pitanje je koje u korijenu ima daleko širu društveno-političku pozadinu od puke dezinformacije, ali koje je u stvarnosti daleko jednostavnije.

Kako su nam kazali mnogi mještani Glogove s kojima smo razgovarali nakon pomenutog "terora", policiju nisu ni vidjeli tog dana, a kamoli da ih je neko terorisao. Vijest prema kojoj je policija RS-a pretresala i ispitivala čak i najmlađe stanovnike Glogove, u najmanju ruku je, kažu, pretjerana i maliciozna, a osudio ju je svaki Glogovljanin s kojim smo tog dana razgovarali. U stvarnosti je, prema riječima Glogovljana, policija ispitala najviše dvojicu njih i to Bošnjaka koji nisu prijavili nikakvo maltretiranje niti terorisanje.

PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.