DANI 952 | 11.09.2015.

Tamara Nikčević

Piše: Tamara Nikčević

Svoju pravednu borbu utemeljili smo u svijetlom crnogorskom antifašizmu

Intervju

Stevan Milivojević

Svoju pravednu borbu utemeljili smo u svijetlom crnogorskom antifašizmu

Direktor LGBT foruma Progres objašnjava zbog čega je, pokušavajući da organizuje Paradu ponosa u Nikšiću, došao u sukob sa SUBNOR-om Crne Gore, sa kakvim se sve problemima danas suočavaju LGBT osobe i zašto nije realno očekivati da bi na čelo Povorke ponosa u skorijoj budućnosti mogli stati crnogorski predsjednik ili premijer

Kada su prije nekoliko mjeseci predstavnici LGBT foruma Progres najavili da bi 18. septembra, na Dan oslobođenja, u Nikšiću mogla biti održana treća crnogorska Parada ponosa, članovi SUBNOR-a i Jugoslovenske komunističke partije Crne Gore pozvali su sve časne ljude i patriote na opštenarodni ustanak. Gotovo kao 13. jula 1941! Pored namjere da svojom šetnjom "oskrnave slobodarski Nikšić", subnorovce je, kažu, iznervirala i odluka LGBT foruma da za slogan ovogodišnje Parade ponosa uzmu donekle modifikovani partizanski pozdrav - Stop fašizmu, sloboda narodu, a za simbol - zvijezdu petokraku. Na sva ubjeđivanja foruma Progres da je borba za ljudska prava, pa tako i prava LGBT osoba, jedna od temeljnih vrijednosti jugoslovenskog i crnogorskog antifašizma, kao i Drugog zasjedanja AVNOJ-a, crnogorski SUBNOR ostao je neumoljiv.

PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.