DANI 943 | 10.07.2015.

Asaf Bećirović

Piše: Asaf Bećirović

Ko je Amadeus, Bosanac koji je pregovarao o razmjeni enklava?

genocid

Nož, žica, međunarodna zajebnica

Ko je Amadeus, Bosanac koji je pregovarao o razmjeni enklava?

Slutili smo ko bi mogao biti jedan od domaćih aktera, čovjek koji je s predstavnicima međunarodne zajednice pregovarao oko enklava Srebrenica, Žepa, Goražde, no, budući nismo stupili u kontakt s njim, njegovo ime, za sada, zadržat ćemo za sebe. No, možemo vam reći njegovo kodno ime - Amadeus!

SAD I NIKAD: I prije nego je Guardian objavio da su Velika Britanija i Sjedinjene Američke Države šest sedmica ranije znale da će se dogoditi masakr u Srebrenici, te da su, kako je objavio holandski portal Dač.njuz, ove velesile, ali i Francuska, postigle navodni dogovor o obustavi vazdušnih napada na srpske položaje oko Srebrenice, Velid Šabić, suradnik Instituta za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava Univerziteta u Sarajevu, u razgovoru za Dane nagovijestio je da će ova godišnjica obilježavanja genocida "otkriti tajne skrivane 20 godina!"

"Tajne se ogledaju u dokumentima koji će, nadam se, uskoro biti i objavljeni. Dokumenti sadrže važne podatke o aktivnostima vezanim za agresiju Srbije na Bosnu i Hercegovinu, te aktivnostima velikih sila i međunarodne zajednice. A dat će Bog da svjetlo dana ugledaju i dokumenti o pregovorima koji su vođeni oko enklava u istočnoj Bosni - Srebrenica, Žepa, Goražde... I kad ti dokumenti budu dostupni, javnost će napokon saznati istinu o tim događajima. A istina će biti neugodna za aktere tih događaja, pa i one domaće pregovarače", vjeruje Šabić koji je, izgleda, i vidio neke od tih dokumenata.

Slutili smo ko bi mogao biti jedan od domaćih aktera, čovjek koji je s predstavnicima međunarodne zajednice pregovarao oko enklava Srebrenica, Žepa, Goražde, no, budući nismo stupili u kontakt s njim, njegovo ime, za sada, zadržat ćemo za sebe. No, možemo vam reći njegovo kodno ime - Amadeus. Moguće je, u nekom od narednih brojeva Dana čitat ćete razgovor s Amadeusom!? Inače, Šabić je autor knjige Genocid u srednjem Podrinju '92. - '95, jedan od ratnih komandanata Srebrenice, penzionisani brigadir Armije RBiH. Njegov brat Veiz Šabić bio je na čelu kolone boraca koja se jula '95. iz Srebrenice probijala ka slobodnoj teritoriji. Njega će, baš za 11. juli neke poslijeratne godine, deložirati iz stana u Sarajevu.

PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.