DANI 937 | 29.05.2015.

Jadranka Dizdar

Piše: Jadranka Dizdar

Od retro-zabave do vječne mladosti

titoizam

U Kumrovcu na rođendanu maršala Tita: Dan mladosti radosti

Od retro-zabave do vječne mladosti

Kiša je spriječila da se u Kumrovcu ove godine skupi više od šest, sedam hiljada ljudi, ali slike i riječi koje su se tamo vidjele i čule svjedoče da je Josip Broz i dalje tražena medijska roba, a da su istine o njemu i dalje samo dvije. Dani istražuju zašto...

Storije o Josipu Brozu Titu su jako tražena medijska roba. Dok jedni intervjuiraju udovice pokojnih Titovih generala koje javnosti otkrivaju hrpu dosad nepoznatih detaljčića o druženjima s maršalom, drugi se izruguju s "krezubim pasatistima". Tako se naziva one koji se u povodu proslave nekadašnjeg Dana mladosti, danas Dana mladosti radosti okupljaju u Titovom rodnom mjestu Kumrovcu u srcu hrvatskog Zagorja.

Prošle subote u Kumrovcu se okupilo neslužbeno više od 7.000, a po procjenama nadležnih oko 6.000 ljudi iz cijele bivše Juge. Samo iz Rijeke i Koprivnice došlo je po 10 buseva. Rijeka posjetitelja pohrlila je u Kumrovec iz Kaštela, Splita, Trogira, Varaždina, Zagreba... Konvoji autobusa startali su doslovno iz svih hrvatskih županija.

PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.