DANI 937 | 29.05.2015.

Gordana Katana

Piše: Gordana Katana

Pada Vlada, ali kada?

republika srpska

Sve glasnije nezadovoljstvo unutar SNSD-a i vladajuće koalicije natjeralo i opoziciju da se trzne

Pada Vlada, ali kada?

Milorad Dodik brani Željku Cvijanović kao što je branio Aleksandra Džombića samo koju sedmicu prije smjene * Hoće li se gradonačelnici Zvornika Zoran Stevanović i Bijeljine Mićo Mićić sukobiti na liniji odbrane predsjednika RS-a od odgovornosti za sve pogrešne odluke

Tijesna parlamentarna većina koja je, nakon što su dva poslanika Stranke napredna Srpska uskratili podršku zakonskim rješenjima Vlade RS-a, potvrđena na posljednjoj sjednici Narodne skupštine RS-a, otvorila je pitanje koliko će dugo Željka Cvijanović i njen kabinet obnašati izvršnu vlast u ovom bh. entitetu.

U javnosti se govori o dvije opcije. Onoj prvoj da sam predsjednik RS-a i lider SNSD-a Milorad Dodik pokrene pitanje smjene Vlade i drugoj, po kojoj bi opozicioni blok okupio oko sebe 42 poslanika i prinudio Dodika da, u skladu s Ustavom RS-a, predloži njihovog kandidata za mandatara za sastav nove vlade.

PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.