DANI 937 | 29.05.2015.

Josip Vričko

Piše: Josip Vričko

Da te nije, Bakire...

kongresi

SDA: Izetbegović - opet!

Da te nije, Bakire...

Koliko je ozbiljno shvatio svoje izglede, svjedoči i Ajanovićeva predizborna izjava: "Velika je čast biti kandidat za predsjednika SDA. Meni posebno čini čast i to što ću biti u poziciji da zajedno s onim, koji je za mene prvi kandidat, budem na listi i da, ako Bog da, Kongres završi rezultatima koje očekuju i članovi i građani", povjerio se medijima, a kako je, vidjeli smo, Bog doista dao, realna je mogućnost da Ajanović, kao što je nekada pjevao: Gordana, Gordana, ljubavi jedina, sada (još glasnije) zapjeva: Da te nije, Bakire! Bio bi to nedvojbeno veliki hit

To što je Šesti (izborni) kongres Stranke demokratske akcije radio dan i noć, od utorka pa sve do gotovo ranog sabaha sljedećeg dana, sugerira dramu. Ali ne - sve je to uoči odlučujućeg dana izborni favorit Bakir Izetbegović, sa svojim pouzdanicima, lijepo upakirao, tako da se, zapravo, sve bitno znalo unaprijed. U takvim okolnostima, 159 glasova nekadašnjeg esdeaovskog visokog dužnosnika, a već stanovito vrijeme disidenta Šemsudina Mehmedovića, naspram Bakirovih 590, doima se kao pravi podvig. Treba se, međutim, vratiti na pretkongresni teve magazin Pošteno u kojem su, jer ne da stroga, ali uvijek pravedna Duška drugačije, govoreći istaknuti esdeovaci, a među njima i neki od osnivača, evocirali uspomene na četvrt vijeka temeljne bošnjačke stranke.

Tako je, primjerice, Irfan Ajanović konstatirao kako je, u biti, u SDA-u uvijek bilo viška demokracije. Kod, veli, rahmetli prvog predsjednika - naročito. Adil je Osmanović, pak, branio - od Edhema Bičakčića, ponajviše - lik i djelo drugog rahmetlije i drugog predsjednika Sulejmana Tihića. U biti, Juriškićini gosti, uz njezino blago protivljenje, sve u svemu, složili su se kako je Stranka za ovih 25 godina opravdala himnu: SDA demokratija!

PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.