DANI 937 | 29.05.2015.

Tamara Nikčević

Piše: Tamara Nikčević

SPC je danas prilično respektabilan

Intervju

Milan Vukomanović

SPC je danas prilično respektabilan "tajkun"

Sociolog religije i redovni profesor na Filozofskom fakultetu u Beogradu komentariše posljednji Sabor Srpske pravoslavne crkve na kome su, zbog finansijskih malverzacija, kažnjene vladike Georgije i Filaret, objašnjava specifičnost svetosavlja u okviru pravoslavlja, kao i način na koji se u savremenom svijetu zloupotrebljava islam

"Uprkos najavama, nemam utisak da bi poslednje burno zasedanje Sabora Srpske pravoslavne crkve moglo da donese 'nove vetrove' u smislu bilo kakve značajnije reforme", kaže profesor Milan Vukomanović. "Sve što smo do sada videli i čuli moglo bi se svesti na pokušaj Sinoda da, stavljanjem slučajeva vladika Georgija i Filareta na dnevni red Sabora, unutar te institucije uvede neku vrstu finansijske discipline. Pritom, ni jedan ni drugi vladika nisu razrešeni kao episkopi".

DANI: Šta to znači?

VUKOMANOVIĆ: Znači da su zadržali svoj poziv, svoje titule i da će samo biti premešteni iz svojih dosadašnjih eparhija, a onda verovatno i penzionisani.

DANI: Licitiranje oko smjene vladike Filareta trajalo je danima: biće smijenjen, neće biti...

VUKOMANOVIĆ: Teško je proniknuti u lavirinte crkvene administracije i diplomatije i sa sigurnošću tvrditi šta odakle dolazi i zbog čega.

Intervencija spolja je, verovatno, bilo, ali - da li baš svaka od njih dolazi iz američke ambasade?!

U svakom slučaju, u odnosu na smenu dvojice spomenutih vladika, moram da kažem da su mi daleko zanimljivija neka druga važna pitanja.

PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.