DANI 937 | 29.05.2015.

Saša Rukavina

Piše: Saša Rukavina

Lešinari kruže iznad Aluminija

Intervju Dana

Reuf Bajrović, federalni ministar industrije, energetike i rudarstva

Lešinari kruže iznad Aluminija

Bajrović upozorava da će ljudi iz Demokratske fronte, ako im se ne dozvoli da rade ono što je dogovoreno da će se raditi, dati sve od sebe da spriječe koalicione partnere da prave stanje još gorim nego je sada, a očito je da može biti još gore, jer rupa u budžetu je ogromna i bilo bi mudro da se za sada ostave po strani pokušaji da se stranke upišu kako vlasnice državnog kapitala

DANI: Zašto su federalni ministri iz Demokratske fronte ostali suzdržani tokom glasanja o smjenama nadzornih odbora Aluminija i Elektroprivrede HZHB na sjednici Vlade FBiH 22. maja?

BAJROVIĆ: Zato što su te odluke formalnopravno pucanj u prazno. Nemaju nikakvo utemeljenje u postojećim zakonskim normama i stoga i ne postoje.

DANI: Koliko je ta suzdržanost u skladu sa principom da do kraja njihovih mandata ne dirate upravljačke strukture, bar u preduzećima koja normalno posluju, koji ste tokom ove federalne bitke za vlast u javnim firmama upravo Vi najčešće ponavljali?

BAJROVIĆ: Ovdje se radi o našem stavu da nelegalno postupanje uvijek vodi u pravni i politički haos. Pokušaj dijela vladajuće koalicije iz 2012. da rekonstruiše vladajuću koaliciju bez obaziranja na važeće zakonske norme, doveo je do propasti najveće stranke u toj koaliciji. Čini se da neki iz današnje vladajuće koalicije neće da uče na tuđim greškama, nego bi da prave sopstvene. Mi ih u tome pokušavamo zaustaviti. Za njihovo dobro, ali primarno za dobro građana BiH koji nemaju još četiri godine za gubljenje.

PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.