DANI 931 | 17.04.2015.

Saša Rukavina

Piše: Saša Rukavina

Dodika treba odmah zaustavljati

Sedmi dan

Dodika treba odmah zaustavljati

U vrijeme kad ovaj broj Dana mora u štampariju, rezultati glasanja u Narodnoj skupštini RS-a za rezoluciju o Ustavnom sudu BiH zvanično nisu poznati, ali teško je očekivati da će Milorad Dodik, sve sa papcima ili bez njih, propustiti priliku da pokaže kako ozbiljno misli braniti svoj entitet od mrskih mu neprijatelja svih fela.

Ustavni sud BiH na tapetu se našao zato što bi trebao objaviti odluku o "apelaciji" kako pravnici zovu tužbu kojom je član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović tražio preispitivanje Zakona o praznicima RS-a. Cijelu priču neko je ovih dana sveo na jednu rečenicu: "Ustavni sud će odlučiti da RS ne postoji od 9. januara 1992, nego od 1. januara 1996. kad je na snagu stupio Dejtonski sporazum".

Može se sad dalje razlagati šta ovo znači simbolički, politički, pravno... Kako god, no suština je da će, ako odluka Ustavnog suda bude takva kakvu najavljuju i očekuju svi "umješači u postupak", formalno i pravno biti srušen još jedan temelj na kojem sve vlasti bh. entiteta Republika Srpska grade iluziju o nekakvoj svojoj državnosti.

PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.