DANI 931 | 17.04.2015.

Josip Vričko

Piše: Josip Vričko

Dobro došli, dragi gosti...

na europskom putu, takoreći

Sarajevo - Bruxelles: Prvi put s Mogherinijevom na jutrenje

Dobro došli, dragi gosti...

Sreća da visoka predstavnica u glavnom gradu Unije neće, umjesto doručka, za naše troglavo Predsjedništvo, organizirati večeru. Jer, iz kakve joj države dolaze gosti, mogla bi biti - posljednja. Ipak, treba joj odati priznanje kad može na tašte razgovarati sa onima koji će ionako do ručka zaboraviti što su obećali uz bijelu kavu/kafu i marmeladu 

Ovaj mjesec, zapravo ono što je od njega još ostalo, bit će vrlo zanimljiv. Na kušnji će, naime, biti europska perspektiva Bosne i Hercegovine, o kojoj se, nakon što su Njemačka i Velika Britanija svoje viđenje ove države pretočile u Inicijativu EU, koja je onda - uz uobičajeno zatezanje Milorada Dodika - ovjerena potpisima svih vodećih bh. lidera, govori sa umjerenim optimizmom. Osobito jer se misli kako (takozvani?) novi pristup navješćuje da bi Bosna napaćena mogla makar do europske čekaonice u kojoj je, inače, nekada bila ispred, primjerice Srbije - koja se u međuvremenu probila gotovo do samih vrata. A prva bi dobra vijest mogla stići 21. travnja kada bi Vijeće za opće poslove Europske unije trebalo donijeti odluku o stupanju na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju za BiH. Budući je politička odluka kojom se BiH vraća u igru već donesena, sljedeći utorak ne može donijeti neprijatna iznenađenja.

Jasno, zna to i visoka predstavnica Europske unije za vanjsku politiku Federica Mogherini, pa je tri dana kasnije u Bruxelles pozvala članove našeg kolektivnog rukovodstva, na prigodnu - pa možda čak i proslavu - ovoga, nakon što je BiH dugo bila u zapećku europskog zanimanja, značajnog datuma.

PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.