DANI 931 | 17.04.2015.

Tamara Nikčević

Piše: Tamara Nikčević

Sve se lako zašešeljizira!

Intervju

Milorad Pupovac

Sve se lako zašešeljizira!

Potpredsjednik Samostalne demokratske srpske stranke i zastupnik srpske nacionalne manjine u Hrvatskom saboru objašnjava zašto Hrvatska tako burno reaguje na svaku provokaciju Vojislava Šešelja, ko sve generala Antu Gotovinu proglašava za heroja i zbog čega SDSS sa ovakvom Hrvatskom demokratskom zajednicom više neće praviti koalicionu vladu

"Jesam li vam precizno opisao šta će se sve dogoditi posle mog intervjua Danima?!", pitao me je Vojislav Šešelj trijumfalno, vidjevši regionalni odjek svojih prošlonedeljnih provokacija. "Crnogorci su se naljutili zbog toga što sam vašu naciju nazvao najodvratnijom od svih izmišljenih nacija; Srbi su, tobože braneći vas kao Crnogorku, napadali mene; Hrvati su, posle najave da ću na tenku doći u Zagreb, umalo proglasili opštu mobilizaciju. Jedino se Sarajlije, kako sam vam i rekao, nisu uhvatile na moju udicu. A ni vi se niste naljutili čini mi se".
Zbilja, zašto svi tako burno reaguju na očite provokacije Vojislava Šešelja?

"Dva su razloga", objašnjava Milorad Pupovac. "Prvi je taj što su poruke Vojislava Šešelja doista uvredljive i iritantne, a drugi to što se one koriste kako bi se preko njih sa Šešeljem izjednačili Vlada Srbije pa i Srbija u cjelini. Drugim riječima, pokušava se stvoriti dojam: eto, vidite kakvi su oni!"

Naravno, Vojislavu Šešelju nije bio dovoljan intervju Danima. Zahtjev Haškog tribunala da se vrati u pritvorsku jedinicu u Sheveningenu predsjednik vanparlamentarne Srpske radikalne stranke "proslavio" je tako što je ispred beogradske Palate pravde zapalio hrvatsku državnu zastavu. Zvanični Zagreb istog je trenutka svom ambasadoru sa sjedištem u Beogradu naložio da se vrati u Hrvatsku na konsultacije.

Doduše, takvoj reakciji Zagreba dodatno je doprinio i istup srpskog ministra Aleksandra Vulina, koga je, ne slučajno, premijer Aleksandar Vučić - ovoga puta u ulozi glavnog piromana - javno ovlastio da odgovori Hrvatima; preciznije, premijeru Zoranu Milanoviću koji je Srbiju prethodno upozorio na činjenicu da je povratak Vojislava Šešelja u Hag njena obaveza.

PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.