DANI 931 | 17.04.2015.

Saša Rukavina

Piše: Saša Rukavina

Nisam više toliki optimista

Intervju Dana

Christian Hellbach, ambasador SR Njemačke u BiH

Nisam više toliki optimista

BiH se može promijeniti samo sama, iznutra. Mi možemo biti asistenti, možemo pružati pomoć, ali zemlja mora sama izvršiti te promjene. Ljudi, građani, građanke ove zemlje, moraju shvatiti da se ovdje radi o njihovoj odgovornosti, kaže ambasador jedne od dvije države koje su inicirale novu strategiju EU za BiH

DANI: Koliko su Njemačka i Velika Britanija kao pokretači inicijative koja je rezultirala izjavom bh. političara o evropskom putu BiH ostale direktno umiješane u cijeli proces?

HELLBACH: Dozvolite, prije svega, da vam kažem da je ova njemačko-britanska inicijativa danas ustvari EU inicijativa ili, bolje rečeno, ovo je nova strategija Evropske unije. Naravno da mi podržavamo tu inicijativu i podržavamo Evropsku uniju u tome. Mi smo također investirali jako mnogo političkog kapitala i iz tog razloga zaista veoma, veoma pažljivo posmatramo daljni razvoj.

DANI: Imate li informacija da li je počela konkretizacija izjave bh. vlasti i bh. političara? Predsjedništvo BiH koje je formalni inicijator izjave čekalo je formiranje Vijeća ministara, sad je ono formirano...

HELLBACH: Ja polazim od toga da se u krugovima vlade o tome razmišlja, Evropska unija, Svjetska banka i Međunarodni monetarni fond veoma intenzivno razmišljaju. Konkretnije, u narednom periodu treba organizovati prve razgovore između predstavnika Delegacije EU, Svjetske banke i MMF-a sa šefovima dvije entitetske vlade i predsjedavajućim Vijeća ministara.

PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.