DANI 931 | 17.04.2015.

Adnan Demić

Piše: Adnan Demić

SDA i HDZ se igraju DF-om

hnk

Vladajuća koalicija još nije umrla, a kad će - ne zna se

SDA i HDZ se igraju DF-om

Dok je HDZBiH tvrdio da su SDA i DF "koalicija u koaliciji", za SDA je Demokratska fronta bila korektan pregovarač kojem treba izaći ususret. Danas je DF za Stranku demokratske akcije postao "eksponent HDZ-a". A Vlada u Hercegovačko-neretvanskom kantonu još nije formirana...

Čekajući gradonačelnika, domišljati, uvijek za šalu spremni i luckasti Mostarci ne tako davno ponudili su kenjca. Smetalo ljudima to što grad mjesecima nema prvog čovjeka, pa se na račun svoje muke dobro našalili. Jednom su prilikom kenjca proveli kroz grad i na njega stavili natpis "gadonačelnik".

Nekoliko godina kasnije, Mostarci, ustvari Hercegovci uključujući i Mostarce, čekaju na novu Vladu. Danas iz rukava ne mogu izvući kenjca. Ovog puta kroz grad bi moglo ili trebalo prošetati 11 kenjaca. Taman da se sastavi jedan magareći fudbalski tim...

Žele pokazati šta mogu

HNK mjesecima čeka na novu Vladu. Hladne decembarske noći prošle godine pregovarački timovi prekovremeno su radili u malim prostorijama Demokratske fronte u Mostaru gdje su "usaglašavani principi i dogovarani sitni detalji". Na kraju su ozarenih lica poput sretnih očeva koji napuštaju rađaonicu, stranački predstavnici izlazili jedan za drugim. Rodila se koalicija koja je u budućnosti, između ostalog, trebala ozvaničiti Vladu. SDA, HNS (bolje reći HDZBiH) i DF postali su vladajući trio i u Hercegovini.

PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.