DANI 931 | 17.04.2015.

Edin Redžić

Piše: Edin Redžić

Šefik i Džemail nisu se spalili

drame

Borci zatražili svoja prava na samu godišnjicu Armije RBiH

Šefik i Džemail nisu se spalili

Nekada najhrabriji i najčasniji sinovi BiH danas žive zaboravljeni na marginama podijeljenog društva. Umjesto da uživaju u zaslugama i žive dostojanstveno, danas se većina boraca nalazi u očajnoj i bezizlaznoj situaciji zbog čega sve više njih diže ruku na sebe. Među njima su i Šefik Muminović i Džemail Zahirović 

Iscrpljeni od danonoćnog pješačenja i s praznim pogledima oborenim ka zemlji u kojima nema više ni tračka nade u bolje sutra, demobilisani borci Šefik Muminović i Džemail Zahirović su u utorak, 14. aprila, rano ujutro stigli pred zgradu Vlade FBiH. Njih dvojica su se u ponedjeljak ujutro iz Živinica, odnosno Kladnja, uputila ka glavnom gradu BiH s namjerom da se javno spale zbog očajne materijalne situacije u kojoj se, od rata naovamo, nalaze oni i njihove porodice.

Šefika i Džemaila, koji su oko vrata imali okačen transparent sa natpisom "Borci u smrt zbog lopova i gladi", dočekali su brojni mediji, policijske jedinice, ekipe hitne pomoći i poneki bivši borac koji je došao pružiti makar simboličnu podršku svojim nekadašnjim saborcima.

Međutim, zanimljivo je, a možda je i bolje tako, da se niko od predstavnika boračkih organizacija nije pojavio pred ovim ljudima. Valjda njima, baš kao i vladajućoj eliti, ova sirotinja, koja je davala svoje živote, mladost, krv i dijelove tijela, naprosto više nije potrebna, osim u predizborne političke svrhe i predizborne interese.

PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.