DANI 926 | 13.03.2015.

Jadranka Dizdar

Piše: Jadranka Dizdar

Federalizam je jedino rješenje za BiH

Intervju Dana

Miroslav Tuđman

Federalizam je jedino rješenje za BiH

Zagrebački sveučilišni profesor i saborski zastupnik, sin prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana, govori za Dane o šest knjiga Tuđmanova arhiva, korespondencije predsjednika Republike Hrvatske od 1990. do 1999., otkriva što se doznaje iz autentičnih dokumenata, uključujući i prepisku s Alijom Izetbegovićem, razotkriva pozadinu informacijskog rata koji se od 1990. vodio u Hrvatskoj i BiH, a komentira i načelo federalizma koje se u slučaju BiH danas ponovno aktualizira

DANI: Profesore Tuđman, u Zagrebu je ovih dana promovirano šest svezaka Tuđmanova arhiva, korespondencije prvoga hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana. Izdavači su Hrvatska sveučilišna naklada i Hrvatski institut za povijest, a Vi ste glavni urednik. Koliko Vam je vremena trebalo za ovaj pothvat i kako ste selektirali dokumenta?

TUĐMAN: Pripreme i pretraživanje Hrvatskoga državnog arhiva trajali su nekoliko godina jer to nije bio jedini posao koji sam radio, a cijelo izdanje je relativno brzo pripremljeno za tisak, u samo godinu. Radi se o korespondenciji predsjednika Tuđmana sa stranim državnicima, čelnicima i predstavnicima raznih međunarodnih organizacija, čelnicima SFRJ i republika bivše Jugoslavije i drugih u razdoblju od 1990. do 1999. Riječ je o faksimilima autentičnih, izvornih dokumenata od kojih je većina sada prvi put objavljena. Publicirano je oko 1.400 dokumenata, na 3.600 stranica. Dvije trećine dokumenata je na hrvatskom jeziku, ali i dvije trećine je na stranim jezicima - naime, oko jedne trećine dokumenata je dostupno u prijevodu. Neka pisma upućena su na veći broj adresa, ali je objavljen samo jedan primjerak, uz nabrajanje adresa na koje je pismo poslano.

PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.