DANI 924 | 27.02.2015.

Josip Vričko

Piše: Josip Vričko

Čoviću ipak (nije malo) teleća glava

Vlast

Bijeli dim iznad Trga Bosne i Hercegovine

Čoviću ipak (nije malo) teleća glava

Samo malo više od sat prošle nedjelje bilo je dovoljno da se uvjerimo kako je lider DF-a dobar domoljub, a loš prognozer i još gori trgovac, a njegov nasljednik u troglavom kolektivnom državnom rukovodstvu - obratno; Komšić je, naime, nakon što je brzopotezno dogovoreno Vijeće ministara kazao kako je BiH važnija od fotelja, a Čović je zauzvrat uzeo tri ministarske i četiri doministarske fotelje. I mirno, ne spominjući BiH, otišao u zapadni Mostar

Nije, kao što je to neočekivano prizivao glasoviti bosanskohercegovački ateist Željko Komšić, ipak, Bog dao: U (prošlu) nedjelju nije, istovremeno kad i Vijeće ministara, formirana i federalna Vlada. Slijedom čega nije teško pretpostaviti kako su očekivanja Bruxellesa, ipak, bila samo da se, uoči dolaska visoke predstavnice Europske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku i potpredsjednice Europske komisije, riješi pitanje tzv. državne vlade - što je, u biti, lakši posao - a tek onda usuglasi kabinet na čelu kojega će stajati esdeaovac Fadil Novalić.

Budući su pregovori lidera prilično virtualne koalicije trajali tek nešto malo više od sat, jasno je da je duh Federice Mogherini kružio zgradom Predsjedništva BiH - i to ne samo te povijesne nedjelje nego i danima prije. Nije se, vidjeli smo, ni kava/kafa ohladila, a mandatar Denis Zvizdić je doznao koje su stranke izborile koji resor. Imena? Ma, to je ionako stvar tehnike! Uostalom, toliko je - uči nas povijest - u nas kvalitetnih kadrova da uopće nije važno koga će stranačke centrale delegirati na privremeni rad u glavni grad.

PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.