DANI 924 | 27.02.2015.

Adnan Demić

Piše: Adnan Demić

Tamo

stanje duha

Iako je dva puta obnavljano i za to potrošeno više od 800.000 KM, remek-djelo Bogdana Bogdanovića danas izgleda gore nego poslije rata

Tamo "zapadnije" nema mira za čuvare slobode

Mostarske vlasti ovaj spomenik su sve do rata smatrale atraktivnom turističkom destinacijom koja je u to vrijeme bila najposjećenija nakon Starog grada. Partizansko groblje danas je zapušteno, zaboravljeno od svih i prepušteno samo sebi...

Dobro sam zapamtio rečenicu muzičara Davora Sučića iz kultnog Zabranjenog pušenja koji je, gostujući u nekoj od televizijskih emisija, rekao da ga stanje duha u Bosni i Hercegovini ne čudi od kad je vidio u kakvom se stanju nalazi grob kralja Tvrtka.

Pravo fašističko lice

Sučićev slikovit opis današnje Bosne i Hercegovine vijekovima nakon kralja Tvrtka bacio me je u razmišljanje. Tu, u mom gradu, Mostaru, ne postoji grob nekog od bosanskih kraljeva ili banova, ali postoji dugi niz drugih znamenitosti i spomenika materijalne kulture kojima se ne pridaje značaj i publicitet kakav zaslužuju.

U Stocu srećom Radimlja prkosi vremenu, a i Stari most u Mostaru evo već deceniju blista. Ne kao onaj kamen tenelija koji je zločinačka paljba srušila u Neretvu, ali dakako da sjaji. Tu je da prkosi onima koji su ga srušili i da, kao i niz drugih preživjelih ili oživjelih stvari, podsjeti na nekadašnji sretni, prosperitetni Mostar.

Nekad su, kažu, rijeke turista sa Starog išle na Partizansko groblje pokloniti se herojima narodnooslobodilačkog rata. Svima onima koji su u ratu protiv fašizma pali da bi kasnija pokoljenja živjela u slobodnom gradu. Decenije kasnije turisti sa Starog idu ka Međugorju, Dubrovniku ili Blagaju, a mostarsko Partizansko groblje zapušteno i zaboravljeno od svih doživljava najteže dane svog pet decenija dugog životnog vijeka.

PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.