DANI 924 | 27.02.2015.

Ðorđe Krajišnik

Piše: Ðorđe Krajišnik

Antina ljekovita istina

rasizam i druge radosti

Grijeh mladića iz Mostara

Antina ljekovita istina

Naša malograđanska i ostrašćena javnost još jednom je dokazala da je sposobna jedino za masovnu histeriju. Ante je svoj stav, kakav god da je bio, najprije javno kazao, pa potom odlučio da se sa svojom predrasudom, strahom i demoniziranom drugom stranom suoči. A šta rade naši čaršijski prvaci i pravdoljubivci?

Fascinantna je i nadasve jeziva reakcija društvenomrežne i uopšte internetske svjetine na izjavu mladića Ante iz Mostara, snimljenu u okviru emisije Perspektiva koja se emitira na trideset regionalnih televizijskih stanica. Svi već, naravno, znaju sve o Anti i čini se da u svemu tome nema baš pretjerane potrebe za novim govorancijama ili analizama. Međutim, samo se tako čini. Ono što je na primjeru Ante iz Mostara pokazala naša društvena svijest, jedan je od najrigidnijih primjera rasističkog divljanja koje jednostavno ne smije ostati nedetektovano i prešućeno. Ako bismo smetove mržnje kojima je Ante zatrpan izignorisali, onda nas nikakva buduća haranga na bilo koga, od bilo koga ne bi smjela ni najmanje iznenaditi.

Svjetina satire

Ante je, da podsjetimo neupućene ako ih ima, u okviru navedene emisije kazao kako muslimani ne vole da ih u kafiću poslužuje Hrvat, kao što ni on kao Ante ne bi volio da su u kafiću u koji on ide sve muslimani, jer tada ne bi ni išao u njega. "Postoje te granice, ne slažemo se i ne želimo biti u kontaktu", rekao je ovaj srednjoškolac. Uz to je još dodao kako iz straha nikad nije bio na lijevoj obali i Starom mostu, jer ako ode tamo, neko će prepoznati da je Hrvat i upast će u probleme, pa može biti svašta. Da stvar bude potpunija, Ante je objasnio da nekog muslimana koji pređe na zapadnu obalu može prepoznati po boji kože, govoru, kretanju, načinu odijevanja, pa i teksturi lica i tamnijoj koži.

PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.