DANI 924 | 27.02.2015.

Svetlana Cenić

Piše: Svetlana Cenić

Država bez sadašnjosti

Osmatračnica Kastel

Država bez sadašnjosti

"Predsjedavajući Vijeća EU Luis Amado poručio je posredstvom ambasadora Portugala u BiH da je parafiranje ovog sporazuma dokaz da je BiH opredijeljena da prevaziđe sve poteškoće na putu ka EU", javili su mediji 5. decembra 2007. kad je stavljen paraf na Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju.

"Parafiranje sporazuma između BiH i EK ima veliku simboličku vrijednost, jer dolazi nakon mjeseci blokada i krize. Vlasti BiH imaju još mnogo toga da urade, ali ovo je potvrda njihove opredijeljenosti da istraju na putu ka EU. Pozivam ih da bez odlaganja ispune preostale uslove za potpisivanje ovog sporazuma", prenio je Lajčak Solaninu poruku. Svečanoj ceremoniji parafiranja u velikoj sali Parlamenta BiH prisustvovali su članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić, Haris Silajdžić i Nebojša Radmanović i visoki predstavnik za BiH Miroslav Lajčak u svojstvu svedoka, kao i predstavnici diplomatskog kora. Takođe su prisustvovali predstavnici institucija vlasti BiH, premijeri RS-a i FBiH Milorad Dodik i Nedžad Branković, te poslanici i delegati u Parlamentu BiH. Da se podsetimo da je dva dana pre isteka, koji je postavila EU, potpisan protokol o reformi policije, a potpisnici su bili Silajdžić i Dodik.

PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.