DANI 924 | 27.02.2015.

Josip Vričko

Piše: Josip Vričko

Nije ni historija što je nekad bila

izjava

Federica Mogherini u viziti kod najtežeg balkanskog bolesnika

Nije ni historija što je nekad bila

Djeca kad pokriju oči misle da ih nitko ne vidi; Zato je, valjda, i šefica europske diplomacije, koja je u Sarajevo došla uveličati usvajanje (povijesne) Izjave, odbijala govoriti o preprekama na putu realizacije ove, u biti, europske inicijative, dok su na njezine oči Dodikovi delegati napuštali zajedničku (i svečanu) parlamentarnu sjednicu, a u Čovićevu stožeru trajale posljednje pripreme za HNS na kojem će - bez ikakve dvojbe! - u subotu biti usvojena deklaracija o federalnom uređenju BiH

Još prošlog mjeseca visoka predstavnica Europske unije za vanjsku politiku i sigurnost i potpredsjednica Europske komisije Federica Mogherini posjetila je Kijev, baš nekako uoči potpisivanja sporazuma Minsk 2. Odmah potom komentirala je za brojne svjetske medije kako ovaj potencijalno povijesni događaj, u kojem su sudjelovali lideri Rusije, Ukrajine, Francuske i Njemačke, predstavlja dobru prigodu da se zaustavi smrt i poštuje zakon. Dani poslije, pa i ovaj tjedan iza nas, međutim, zlokobno podsjećaju na rane devedesete - osobito u Bosni i Hercegovini - kada su, također, potpisana primirja trajala taman toliko koliko je bilo potrebno da se osuši tinta na dokumentima koje su parafirali lideri "sukobljenih strana", uz obveznu medijaciju međunarodnih jamaca.

Početkom ovog tjedna, ni 24 sata nakon što su, kao znak dobrodošlice visokoj gošći, bh. politički lideri konačno podijelili izborni plijen i stvorili uvjete za formiranje Vijeća ministara, Mogherini je sletjela u Sarajevo. Jasno, još prije, uz očekivano i kronično opiranje Milorada Dodika, naši su stranački prvaci usuglasili Izjavu Predsjedništva BiH o opredijeljenosti institucija na svim razinama vlasti za provođenje neophodnih reformi u okviru procesa pristupanja Europskoj uniji, pa je njezino usvajanje u ponedjeljak u Parlamentarnoj skupštini bio samo rutinski posao.

PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.