DANI 924 | 27.02.2015.

Tamara Nikčević

Piše: Tamara Nikčević

Naša društva deliće se na pristojne i privilegovane

Intervju

Saša Radulović

Naša društva deliće se na pristojne i privilegovane

Predsjednik pokreta Dosta je bilo i bivši ministar privrede u Vladi Ivice Dačića objašnjava zašto je "parazitski sistem" zasnovan na partijskom zapošljavanju rak-rana svih društava Balkana i zbog čega je krah pregovora Vlade Srbije sa američkom kompanijom Esmark o prodaji Železare Smederevo primjer nekompetentnosti i promašene ekonomske politike premijera Aleksandra Vučića

"Krah pregovora Esmarka i Vlade Srbije o prodaji Železare Smederevo najilustrativniji je primer načina na koji vlasti gotovo svih nekadašnjih jugoslovenskih republika i vode i razumeju ekonomsku politiku. Naime, celokupan program tih vlada - uključujući, razume se, i nestručnu Vladu Aleksandra Vučića - svodi se na pretpostavku o tome da su njihovi građani nesposobni i kao stručnjaci i kao preduzetnici i kao privrednici i da bi, u cilju izlaska iz teške situacije, najbolje bilo dovesti strane investitore-čudotvorce koji bi, na bazi ličnih poznanstava i prijateljstava sa najvećim dužnosnicima pomenutih država, u koferima doneli svoj novac i podelili ga narodu. Takva politika na Balkanu dominantna je duže od dve decenije i svi, nažalost, vidimo dokle smo sa njom došli", kaže Saša Radulović. "Zašto kažem da je smederevska Železara primer ovdašnjeg načina poslovanja? Zato što su, tokom pregovora o privatizaciji, napravljene apsolutno iste greške koje se prave sa svim našim preduzećima u restrukturiranju".

DANI: Šta to konkretno znači?

RADULOVIĆ: To znači da se nije išlo redom kojim se ide u normalnim i civilizovanim zemljama. Dakle, nije izvršena procena vrednosti imovine, nisu utvrđene obaveze, nije izvršeno finansijsko restrukturiranje, nije napravljena analiza tržišta i poslovnog plana niti procena obima investicija, posle čega je tek mogla biti donesena odluka o tome da li da sami investirate ili da izađete na otvoreni javni tender i pozovete investitore da preuzmu kompaniju koja je u tom smislu čista. Nažalost, ni u jednoj privatizaciji to nije slučaj.

PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.