DANI 924 | 27.02.2015.

Saša Rukavina

Piše: Saša Rukavina

Nemamo vremena za gubljenje

Intervju Dana

Božo Ljubić, predsjednik Glavnog vijeća Hrvatskog narodnog sabora

Nemamo vremena za gubljenje

Na početku prijedloga deklaracije pod naslovom Bosna i Hercegovina naša domovina stoji: "Mi, legitimni politički predstavnici hrvatskog naroda, odlučni smo braniti pravo na našu domovinu BiH svim legitimnim sredstvima." Odmah iza toga stoji "Hrvatski narod, kao jedan od tri ustavna konstituenta BiH, odlučan je izgrađivati državu BiH kao demokratsku i sekularnu državu tri ravnopravna naroda i svih njenih građana"

DANI: Možemo li početi sa deklaracijom pripremljenom za 6. sabor HNS-a: kako je u njoj ocijenjen položaj Hrvata danas u BiH?

LJUBIĆ: Položaj Hrvata u BiH nije moguće ocjenjivati bez ocjena ustrojstva, funkcionalnosti i prihvatljivosti države za sve koji u njoj žive. Ovako ustrojena država je neprihvatljiva sa stajališta hrvatskog naroda jer nije zadovoljila težnje hrvatskog naroda s kojima smo dali glas za njeno osamostaljenje, a kako ne uspijeva zadovoljiti niti težnje svojih građana, bez obzira na naciju, za dostojanstvenim životom na razini Europe s početka 21. stoljeća, ona, ovako ustrojena, ne može biti prihvatljiva ni za koga. Poznato je da su Hrvati u najvećem procentu izišli na referendum i glasali za samostalnost Bosne i Hercegovine, prvi se organizirano suprotstavili agresiji putem oružane sile, Hrvatskog vijeća obrane, hrvatski politički predstavnici su prvi prihvatili sve mirovne prijedloge, konačno HVO je u suradnji s Armijom BiH i Hrvatskom vojskom, temeljem sporazuma Tuđman - Izetbegović stvorio uvjete za postizanje Mirovnog sporazuma u Daytonu. Što smo dobili? Da nam se negira pravo da nas predstavljaju legitimni predstavnici u zakonodavnoj i izvršnoj vlasti. Da nam se negira pravo da slobodno raspolažemo rezultatima svoga rada prelijevanjem financijskih sredstava koja stvaraju ljudi i poduzeća u većinskim hrvatskim područjima. Da nam se pokušava oduzeti pravo slobodnog raspolaganja prirodnim resursima na područjima gdje stoljećima živimo preko nametnutih i neustavnih zakona vezanih za prostorno planiranje. Da nam se onemogućuje razvoj u svom narodnom i kulturnom identitetu uskraćivanjem osnivanja javnih elektroničkih medija. Da smo nerazmjerno i selektivno izloženi riziku od politički i etnički motivirane pravosudne represije, što su pokazali procesi hrvatskim političkim predstavnicima i vojnim zapovjednicima. Sve to je razlogom da, iako su relativni ratni gubici Hrvata bili otprilike razmjerni broju stanovništva, demografski poslijeratni gubici su katastrofalno nerazmjerni u odnosu na druga dva naroda. Međutim, nećemo dopustiti da Hrvati nestanu iz BiH niti kao građani niti kao politički subjekt. Konačno to ne može biti korisno ni za održivost BiH. Evo zato Hrvatski narodni sabor. Na samom početku prijedloga deklaracije pod naslovom Bosna i Hercegovina naša domovina stoji: "Mi, legitimni politički predstavnici hrvatskog naroda, odlučni smo braniti pravo na našu domovinu Bosnu i Hercegovinu svim legitimnim sredstvima." Odmah iza toga stoji "Hrvatski narod, kao jedan od tri ustavna konstituenta Bosne i Hercegovine, odlučan je izgrađivati državu Bosnu i Hercegovinu kao demokratsku i sekularnu državu tri ravnopravna naroda i svih njenih građana".

PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.