DANI 924 | 27.02.2015.

Redakcija

Piše: Redakcija

Rašidu Paliću Duško Kondor

Fokus

Građanska hrabrost je i borba za pravdu i istinu

Rašidu Paliću Duško Kondor

Zanimljiv izbor dobitnika nagrade za građansku hrabrost Duško Kondor napravila je nevladina organizacija Gariwo ove godine. Na listi su Đoko Stevanović, Zoran Pusić, Senija Sena Karamehić, Latinka Perović i - Rašid Palić. Nagradu je ovaj bh. policajac dobio zbog toga što, kako je saopšteno, "iako godinama sa cijelom porodicom trpi žestoke posljedice mobinga u SIPA (Državnoj agenciji za istrage i zaštitu), ne odustaje od borbe za pravdu i istinu, čime postaje simbol otpora zloupotrebi moći i vlasti".

O slučaju Palić Dani su ranije opširno pisali. Podsjetimo, u istoj ovoj rubrici 21. februara prošle godine objavili smo da je "Sud BiH presudio u korist Rašida Palića, a protiv Gorana Zupca": "Sud BiH je, postupajući po tužbi Rašida Palića protiv BiH, Vijeća ministara BiH, Ministarstva sigurnosti BiH, Državne agencije za istrage i zaštitu, Odbora za žalbe policijskih službenika (koju zastupa Pravobraniteljstvo BiH) donio presudu kojom se poništava Rješenje direktora SIPA Gorana Zupca o privremenoj suspenziji Rašida Palića od 25. 5. 2012; Rješenje Disciplinske komisije za pokretanje i vođenje disciplinskog postupka protiv policijskih službenika zbog teže povrede službene dužnosti Državne agencije za istrage i zaštitu o izricanju disciplinske sankcije za policijskog službenika od 24. 7. 2012; Rješenje Odbora za žalbe policijskih službenika od 20. 9. 2012; Rješenje direktora od 20. 9. 2012;

PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.