DANI 917 | 09.01.2015.

Fahrudin Bender

Piše: Fahrudin Bender

Ko nožem siječe efendiju?

skandali

Tri pokušaja ubistva u 25 dana, policija ni da riješi, ni da spriječi

Ko nožem siječe efendiju?

Selvedin Beganović, imam džemata Trnovi pored Velike Kladuše, odbija mogućnost da su napadi vezani za sukobe i izbore u Islamskoj zajednici, te ponavlja da je isključivi motiv to što je svojim javnim pisanjem izazvao sljedbenike Bilala Bosnića protiv sebe, prvenstveno zbog protivljenja odlasku mladih u džihad u Irak, ali i zbog toga što je upozoravao da vehabije u Bosanskoj Bojni na granici Velike Kladuše sa Hrvatskom, kupuju zemlju i grade Islamski centar

Krajina, čakija, efendija i vehabije, četiri su ključne riječi koje bi u svakom slučaju zapalile sve medije u zemlji i regionu, u priči u kojoj odjednom svi znaju sve samo policija ne radi ništa.

Ali ako krenemo redom i držimo se činjenica: dobićemo malo šire konture ovih dešavanja, koje su zbunjujuće i za istražne organe.

Selvedin ef. Beganović je iz okoline Zenice.

Prvi je bio smotan

U ratu je bio pripadnik 7. muslimanske, koja je bila u sastavu 3. korpusa Armije RBiH sa sjedištem u Zenici. U tom sastavu bio je i Odred El-Mudžahid u kojem je bio Bilal Bosnić. Da li su se u to vrijeme poznavali, nemamo podataka.

Beganovićev otac je također bio efendija, koji je navodno imao određenih problema sa Udbom. Efendija mi je to rekao u kontekstu molbe da ga ne pitam o obavještajnim stvarima, jer od mladosti ima fobiju od toga.

U džematu Trnovi je 18 godina već u službi.

Efendija je blizak sufijama, kaže da mu je porodična kuća odisala sufizmom, da je ponosan na svoje učitelje sufije, ali da je o sufizmu izlišno pričati danas kada samo pet posto muslimana u BiH klanja.

Na internetu postoje njegove, više od deset godina stare kaside, koje se smatraju među najljepšima na našem jeziku. Evo jednog njegovog stiha: "Zašto jecaš, dušo moja, kao da si ranjena, vratićeš se ružičnjaku iz kojeg si ubrana".

PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.