DANI 913 | 12.12.2014.

Tamara Nikčević

Piše: Tamara Nikčević

Nacionalizam je i dalje glavno oružje na Balkanu

Intervju Dana

Vesna Pešić

Nacionalizam je i dalje glavno oružje na Balkanu

Sociološkinja i bivša predsjednica Građanskog saveza Srbije govori o diplomatskim promašajima zemalja Zapadnog Balkana, o izvorima srpskog nacionalizma i o načinu na koji je povratak Vojislava Šešelja iz Haga utjecao na političke prilike u Srbiji, ali i na odnose između država bivše Jugsolavije.

“Nemodernizovana i zaostala društva, kakva su naša na Zapadnom Balkanu, nesposobna su da vode dinamičnu spoljnu politiku, da je usklade sa prilikama u okruženju, da adekvatno reaguju na odnose u svetu i da prepoznaju signale koje nam EU gotovo svakodnevno šalje”, kaže za Dane sociološkinja Vesna Pešić.

DANI: Koje je to zapadne signale Vlada Srbije nesposobna da pravilno pročita?

PEŠIĆ: Srpska diplomatija izgleda ne razume da se problemi između Brisela i Moskve više ne odnose samo na ukrajinsku krizu, već da se oni danas suštinski svode na sukob dva vrednosna sistema. I da, u tom smislu, Srbija konačno mora da se opredeli: ako se već kandidovala za EU, onda mora i da pokaže da više nije u dilemi “kome će se privoleti carstvu” – istočnom ili zapadnom.

Teoretičar Ivan Krastev s pravom primećuje da je Vladimir Putin u jednom momentu napravio revizionistički rez i da je, nakon perioda u kome se ponašao kao direktor velikog preduzeća, odlučio da počne da vodi identitetsku i nacionalističku politiku. Slom SSSR-a, tvrdi danas Putin, za Rusiju predstavlja “veliku tragediju”. Ovakva resentimanska politika ruskog predsednika podrazumeva dalje zatvaranje i izolaciju njegove zemlje, kao i ekonomsko slabljenje Rusije, koja je u dubokoj recesiji i pod zapadnim sankcijama.

Nažalost, srpska diplomatija nema radare da uhvati promene o kojima govorim, niti da realno proceni gde je to Srbija danas, gde joj je mesto.

Što, u krajnjem, nije čudno budući da spoljnu politiku vodi isključivo Aleksandar Vučić, dok je Ivica Dačić, za koga znamo kako je došao na mesto ministra spoljnih poslova, sveden na ulogu statiste.

PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.