DANI 910 | 21.11.2014.

Saša Rukavina

Piše: Saša Rukavina

Roblje

Sedmi dan

Roblje

Sve je to pitanje definicije: Walk Free Foundation, organizacija koja se, kako je objašnjeno, “bori protiv modernog ropstva i trgovine ljudima”, objavila je da je od 35,8 miliona modernih robova, koliko ih je u svijetu, u Bosni i Hercegovini sakriveno njih oko 13.800. WFF je to sve lijepo objasnio u svom godišnjem izvještaju na osamdesetak strana, objasnio metodologiju, ilustrovao to potresnim slikama, mapama, grafikonima... Stvarno se ljudi potrudili.

No, opet, sve je to pitanje definicija. Ili, preciznije, modernizacije definicija. Ili, još preciznije, kakva je razlika između žrtve trgovine ljudima i žrtve modernog kapitalizma? Ili, još još preciznije, koliko bi u BiH bilo robova kad se priča ne bi svela samo na žrtve trgovine ljudima?

Na vrhu WFF-ove liste su Mauritanija, Haiti, Pakistan, Uzbekistan, Katar, Indija, na dnu Island, Irska, Luksemburg, Novi Zeland, Norveška. U okruženju su Srbija i Hrvatska više robovske od BiH, Crna Gora manje. Na WFF-ovoj mapi se intenzivno crvene Rusija i gotovo čitava Afrika, potpuno blijede su obje Amerike, zapadna Evropa, Saudijska Arabija... I tako dalje: može se izvještaj čitati i iščitavati danima i kako kome odgovara. Ma tipičan uradak neke nevladine ublehe oko koje su okupljeni borci za prava. Bilo čega.

PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.