DANI 910 | 21.11.2014.

Vuk Bačanović

Piše: Vuk Bačanović

Koliko će nas boljeti neophodne reforme?

politička ekonomija

Sporazum o rastu i zapošljavanju

Koliko će nas boljeti neophodne reforme?

Sporazum o rastu i zapošljavanju (Compact for Growth and Jobs) je, zapravo, dio strategije Evropa 2020, a koji podrazumijeva da u Evropskoj uniji do 2020. bude zaposleno 75 posto stanovništva u dobi od 20 do 64 godine, da barem 40 posto osoba u dobi od 30 do 34 godine završi visokoškolsko obrazovanje, te da barem 20 miliona ljudi manje živi u siromaštvu i društvenoj isključenosti. Njegovu bosanskohercegovačku verziju su kao svoj program usvojile SDA, DF i Savez za promjene. Da li je i za koje vrijeme ovaj paket reformi sprovodiv i šta, zapravo, donosi građanima BiH?

Pometnja koju izazivaju razne mogućnosti koalicionih paktiranja na kantonalnom, državnom i entitetskom nivou ponovo je, gotovo u potpunosti, potisnula raspravu o stvarnom reformskom kapacitetu mogućih koalicionih partnera. A onda je iz Bruxellesa, poprišta masovnih i nasilnih demonstracija protiv mjera štednje, to jest austeritya, izbornim pobjednicima prispjela čestitka Josepha Daula, predsjednika Evropske narodne (pučke) stranke, iste one koja je još 4. jula u Sarajevu okupila lidere bh. narodnjačkih partija (SDA, HDZ, HDZ 1990, SDS i PDP) u cilju potpisivanja zajedničke deklaracije o unutrašnjem dogovoru za deblokadu Bosne i Hercegovine. I zaista, trojica narodnjačkih članova Predsjedništva BiH su u svojim pozdravnim govorima prilikom čitanja svečane izjave i preuzimanja dužnosti, zaključili da se jedino kroz međusobno povjerenje može doći do zajedničkih stavova u unutrašnjoj i vanjskoj politici.

A šta ako ne funkcioniše?

A kakvi će to biti stavovi, posebno kada su u pitanju ekonomske reforme? Za razliku od svog srpskog i hrvatskog kolege, član Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda Bakir Izetbegović se dotakao i te teme, te zaključio da “nove vlade moraju stabilizirati javne finansije i donijeti mjere kojima će biti smanjena javna potrošnja na svim nivoima”, pri tome spomenuvši paket mjera zvani Compact for growth and Jobs (Sporazum/ugovor o rastu i zapošljavanju). Radi se o koherentnom okviru akcionih mjera za ekonomske reforme, koje su EU lideri prihvatili još u junu 2012. kao jedno od mogućih rješenja oporavka ekonomskog rasta eurozone, ozbiljno uzdrmanog svjetskom finansijskom krizom. Verzija ovog paketa za BiH je pod naslovom Sporazum za rast i zapošljavanje (vidi antre) prezentovan u okviru Foruma za prosperitet i zapošljavanje, a pod pokroviteljstvom Evropske delegacije u BiH.

PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.