DANI 910 | 21.11.2014.

Jelena Milanović

Piše: Jelena Milanović

Dodik mora u opoziciju

Intervju Dana

Senad Šepić, potpredsjednik SDA

Dodik mora u opoziciju

Zbog čega je sporazum od 9. novembra osnova uspostave nove vlasti, zašto se Dodikov naum o mjestu u Vladi FBiH neće ispuniti, te ima li Čović ijedan razlog da se ne pridruži SDA, Savezu za promjene i DF-u, za Dane govori potpredsjednik SDA i stari/novi državni poslanik

DANI: Iako koalicija SDA – HDZ nema alternativu, u Mostaru se nije razgovaralo o državnom nivou. Mogu li se zakonski rokovi o formiranju vlasti uprkos tome ispoštovati?

ŠEPIĆ: Zakonski rokovi se moraju ispoštovati. Ne postoji nijedan razlog da tako ne bude. Sastanak u Mostaru je relaksirao odnose i činjenica da smo sa HDZ-om BiH dogovorili uspostavu vlasti u kantonima i na nivou Federacije, otvara nam konačno prostor da u zakonskom roku formiramo sve skupštine i domove naroda i tako otklonimo strahove, predrasude da će neko nekoga prevariti ili uzeti više nego što mu pripada. SDA je spremna za drugačiji politički pristup u ovoj zemlji, baziran na unutrašnjem dogovoru i iako se na sastanku u Mostaru nije konkretizovalo kako će se uspostaviti vlast na nivou države, jasno je da sporazum Saveza za promjene, DF-a i SDA ostaje osnova i HDZ BiH nema nijedan razlog da nam se ne pridruži. Osim ako taj razlog nije Milorad Dodik. Ali, onda neka tako to objasne javnosti u BiH i naročito glasačima HDZ-a BiH. Ovo ne treba gledati na način ko se nekom sviđa, a ko ne. Ako su nam interesi građana najvažniji, onda je jasno da dogovor mora biti postignut što prije i na osnovama koje su realne.

PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.