DANI 910 | 21.11.2014.

Amila Kahrović-Posavljak

Piše: Amila Kahrović-Posavljak

Čović se (ne)rado odrekao Dodika

analiza

Teče formiranje vlasti u BiH

Čović se (ne)rado odrekao Dodika

Pregovori o formiranju vlasti u BiH se zahuktavaju. HDZ BiH, DF i SDA potpisali su sporazum o Programskim načelima stranaka i koalicija za uspostavu i djelovanje vlasti u FBiH. Sada se čeka rasplet iz RS-a...

Nakon što su sa Savezom za promjene potpisali sporazum o Programskim načelima stranaka i koalicija za uspostavu i djelovanje vlasti u Bosni i Hercegovini, SDA i Demokratska fronta su odlučile da preuzmu inicijativu i na federalnom nivou. U trenutku zaključenja ovog broja Dana, 19. novembra, u Predsjedništvu BiH završeni su pregovori predstavnika ove dvije stranke sa predstavnicima HDZ-a BiH, započeti dan ranije.

Ove tri stranke pregovarale su o primjedbama koje je HDZ BiH stavio na sporazum kojeg SDA i DF imaju sa Savezom za promjene. Konkretno, prihvaćeni su zahtjevi HDZ-a da se u sporazum doda ono što se tiče spornih presuda Ustavnog suda BiH, kanala na hrvatskome jeziku, braniteljskih prava. Ali...

Čovićevo taktiziranje

Lider HDZ-a BiH Dragan Čović ponovo je pokazao da ima dovoljno političke lukavosti da niti jednu od opcija ne ispusti iz ruku. Naime, priču o formiranju vlasti sa državnog nivoa pa dole okrenuo je u obrnutom smjeru, a nakon što su čelnici SDA Bakir Izetbegović i DF-a Željko Komšić pristali na “globalne primjedbe”, Čović je stvar usporio na “sitnicama”.

Pregovori su trajali dva dana, a Dani iz pregovaračkog tima SDA saznaju da je razlog tome bilo klasično Čovićevo kupovanje vremena, što mu, sudeći prema tekstu Sporazuma, nije uspjelo.

PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.