DANI 905 | 17.10.2014.

Saša Rukavina

Piše: Saša Rukavina

Odumrla straža

Sedmi dan

Odumrla straža

E, dobro. Izbori su završeni, sad se valja vratiti poslu. Sad valja pogledati ponovo one tuzlanske radnike koji protestuju pred pravosudnim institucijama zbog uništenih fabrika, treba se pripremiti za dolazak ebole, treba ljudima kojima su vode i klizišta sve odnijeli u naredne tri-četiri sedmice, koliko još ima do prave zime, napraviti kuće, treba...

Lista je duga, svodi se na jedno – treba od Bosne i Hercegovine konačno napraviti nešto što radi. Ili bar napraviti inventuru onog što može raditi ako se neko uhvati posla.

Priča je to o onom famoznom putu BiH u euroatlantske integracije što je zbirno ime za pristupanje NATO-u i Evropskoj uniji, što je, opet, nekakva maglovita bajka o nekakvom imaginarnom boljem životu koje se tvorci bh. stvarnosti sjete svaki put kad shvate da se s njihovim pričama o zlatnim kašikama i pravnim državama od ponedjeljka svi samo ozbiljno zafrkavaju.

Problem je što ni te bajke niko, u stvari, ne želi razmagliti. Ok, hajde neka se, od ponedjeljka, BiH upiše u taj NATO i tu EU: hoće li u srijedu tuzlanski radnici opet pred zgradu kantonalnog Suda? Naravno da hoće, jer priča o evropskom putu BiH od Daytona do Bruxellesa ni u jednoj od bitnih bh. stolnih čaršija nikad i nije bila priča o tome da se popravi bh. sistem koji ne radi, nego tek da se u ovom pokvarenom nešto priča i da u njemu neko nekoga može nečim ucijeniti.

PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.