DANI 905 | 17.10.2014.

Gordana Katana

Piše: Gordana Katana

Poljuljani despot

izbori 2014.

Republika Srpska nakon opštih izbora

Poljuljani despot

Pad rejtinga SNSD-a, koji je za razliku od ove, 2010. godine, sam imao parlamentarnu većinu u Narodnoj skupštini RS-a, povećao je i apetite njegovih koalicionih partnera. Tako je lider DNS-a Marko Pavić, i više nego zadovoljan izbornim rezultatima svoje partije, jasno naveo da želi svog čovjeka na čelu Vlade RS-a

U bosanskohercegovačkom entitetu Republika Srpska tek koji procenat više od četvrtine građana živi dobro. Vjerovatno su uhljebljeni u javnim službama, željno čekaju da im lider SNSD-a Milorad Dodik podari kartu u samostalnu budućnost. Njima je nacionalno bitnije od građanskog i to što se vlast enormno bogati zajedno s nekolicinom tajkuna koje je oko sebe okupila, a sve to preko narodnih leđa, njih ne dodiruje. I oni su ponovo Dodiku i SNSD-u, i njihovim trabantima DNS-u i SP-u kako sada stvari stoje, dali mandat da vladaju još četiri godine.

45 posto apstinenata

Ostatak onih koji su u nedjelju, 12.oktobra, izašli na izbore glasajući za opozicioni Savez za promjene ili neku od manjih vanblokovskih stranaka, glasali su ne toliko za ideologije, koliko za promjene. Uvjereni da je vrijeme da s vlasti odu oni koji su posljednjih devet godina prevashodno radili za vlastite interese.

Istovremeno, 45 posto građana i ovaj put odlučilo je da apstinira. Malo je vjerovatno da je većini njih dobro. Ali oni na izbore ne izlaze uglavnom s obrazloženjem da su svi isti i da njihov glas neće ništa promijeniti.

Baviti se analizom razloga, ni 48 sati nakon okončanih izbora, zašto su građani ponovo izabrali one koji su nakon devet godina vladavine Republiku Srpsku učinili siromašnim i do grla zaduženim entitetom u kojem caruje nepotizam, korupcija, u kojem je više penzionera nego radnika, bez sumnje je prerano.

PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.